Чому електродний котел може працювати погано?

Сучасна система опалення відноситься до розряду технологічно складних пристроїв і вимагає до себе серйозного ставлення, як при проектуванні, так і при монтажі. В основному у замовників до котла зустрічаються дві основні претензії, це погана ефективність (погано гріє) і енергоспоживання більше очікуваного (багато їсть). Розберемо ці дві проблеми детальніше. 

Ефективність. 

Парадокс у тому, що претензії по ефективності пред'являються не до системи опалення і приміщенню, а до котла. З'ясовуючи і усуваючи причини поганої роботи системи опалення слід пам'ятати, що котел це тільки частина системи і його робота залежить від якості опалювального обладнання з яким він працює і якості приміщення в якому встановлена система опалення (його тепловтрати): 

1. Радіатори. Якість радіаторів на пряму впливає на роботу котла і ефективність системи опалення в цілому. Кожен вид радіаторів (секційні, панельні, конвекторні ...) має свої параметри потужності і у різних виробників вони різні. Для систем опалення з електродним котлом бажано використовувати сталеві , чавунні  або біметалічні радіатори. Алюмінієві  радіатори дуже сильно окислюються і окис потрапляє на електрод , що призводить до зменшення потужності котла і зниження ККД. Правильний підбір радіаторів, завдання не менш важливе ніж підбір котла, принцип чим більше тим краще, не прийнятний. Особливо ця проблема актуальна в разі монтажу котла в існуючу систему опалення, яка проектувалася під інший котел, або під тепломережу і (зовсім інші техумови). При підборі радіаторів враховуються: 
- Літраж - сумарний літраж системи не повинен перевищувати максимально допустимий для обраної моделі котла (загальний підхід - не більше 10 л на 1 кВт. Настановної потужності). - Потужність - сумарна потужність (секцій, панелей) не повинна перевищувати встановлену потужність котла. Котел працює через показники датчиків, а потужність радіаторів повинна бути адекватною можливостям котла. 

2. Циркуляційний насос. Правильний підбір насоса впливає на пропорційне переміщення теплоносія в системі та стабільність процесу іонізації молекули води в електродної камері котла. Циркуляційні насоси розрізняються за призначенням, продуктивності та якості (від виробника).  При виборі насоса необхідно враховувати , що сам електродний котел утворює  тиск за рахунок різності температур  теплоносія , тому не можна обирати насос з більшою  потужністю , ніж потрібна для вашої системи опалення. Використовувати  насос  слід на мінімальній швидкості ,  інакше теплоносій не буде встигати нагріватися. 

3. Гідравліка. Основне завдання котла (будь-якого) - нагріти воду, завдання радіаторів передати тепло води повітрю, гідравлічна частина системи опалення це транспортна система, завдання якої оптимально і без втрат доставити нагрітий теплоносій від котла до радіаторів. Теплоізоляція, діаметральні переходи труб, наявність необхідної запірної арматури (клапана, вентиля, термоголовки, розширювальні бачки, гребінки, групи безпеки, ітд ...) все це виконується лише на підставі техумов для конкретної системи опалення і конкретного котла. 

4. Якість електроживлення. Електродний котел, як і будь-який електроприлад, вимагає певної якості електроживлення в граничних межах, показаних у паспорті. Якщо лінія електроживлення має недоліки (знижений напруги на всіх або однієї з фаз, систематичні скачки, невідповідність електропроводки до заявленої потужності ...) необхідно вжити заходів щодо усунення проблем, замінити електроарматуру, встановити нормалізатор струму відповідної потужності. 

5. Приміщення. Основною умовою ефективної та економічної роботи для будь-якої системи опалення, є якість огороджувальних конструкцій, їх теплоізоляція. Мається на увазі характеристики вікон, дверей, товщина стін і стелі і які застосовані теплоізоляційні матеріали (і які застосовані взагалі). Від цих характеристик залежить те, як ефективно приміщення утримує тепло, отримане від системи опалення. Навіть у проблемному приміщенні з недостатньою теплоізоляцією, можливо домогтися комфортної температури, змусивши систему працювати на граничних режимах. Але якою ціною?! 

Енергоспоживання. 

Робота електродного котла заснована на принципі - «за запитом». Контроль за температурою повітря в приміщенні здійснює програмований термодатчик «Auraton 2020» або «Salus 091».
При зниженні температури повітря проходить сигнал на вмикання котла на певний час, необхідний для відновлення втраченої приміщенням температури. Як тільки температура в приміщенні відновлена, запит на включення знімається і котел вимикається в режим очікування. 

Робота опалювальної системи - циклічна (з плавним набором потужності). 

Цикл роботи складається з двох періодів: 

1. «Активний період» - котел працює, заповнюючи втрату температури в приміщенні. 

2. «Пасивний період» - котел не працює, перебуваючи в режимі очікування поки приміщення втрачає тепло до встановленої температури. 

Співвідношення часу цих двох періодів дає уявлення як швидко система відновлює бажану температуру і як ефективно приміщення утримує отримане тепло. Найліпшим співвідношенням вважається 1/3 . Хорошим співвідношенням вважається, співвідношення "активного" періоду до «пасивного», як 1 / 2, допустимим як 1 / 1. Час «активного періоду», це і є  кількість кВт / годин, яке котел споживає при виробництві гарячої води для системи опалення. 

Коел витратить електроенергії для виробництва гарячої води стільки, скільки від нього зажадає через датчики, система опалення і відповідно приміщення. Ні більше, але й не менше.